K2 YOUNG STARS był strzałem w dziesiątkę! Supertreningi, a gwiazdy zagrały dla Henia!

Treningi z najlepszymi zawodnikami na świecie, pokazowy mecz koszykówki z udziałem kilkunastu gwiazd, a przede wszystkim pokaźna kwota zgromadzona dla Henia – tak można podsumować imprezę K2 YOUNG STARS, która odbyła się 29 października 202 w hali Białołęckiego Ośrodka Sportu.

W charytatywnym evencie udział wzięły dzieci i młodzież w przedziale wiekowym 4-14 lat, które zostały podzielone na odpowiednie grupy. Po odebraniu pakietów startowych i okolicznościowych koszulek, wzięły udział w wyjątkowych treningach koszykówki, siatkówki i wspinaczki sportowej, które poprowadziły wielkie gwiazdy sportu. Nasze zaproszenie przyjęli m.in. Aleksandra Mirosław (rekordzistka świata we wspinaczce na czas), Katarzyna Dulnik (wicemistrzyni Europy w koszykówce) czy Norbert Huber (siatkarz Grupy Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle, zdobywca Ligi Mistrzów).

I trzeba przyznać, że dzieciaki bawiły się znakomicie. Wszystko zaczęło się od niezwykłej rozgrzewki prowadzonej przez Kacpra “Kacpę” Lachowicza, czyli mistrza, jeśli chodzi o koszykarskie animacje i treningi dla dzieci. Udział w niej wzięli nie tylko uczestnicy, ale również trenerzy oraz… Wiktor Przyjemski, młody żużlowiec Polonii Bydgoszcz, który później wziął udział w Meczu Gwiazd.

Uczestnicy przez kolejne cztery godziny mieli okazję poznać tajniki wspinaczki sportowej, koszykówki oraz siatkówki. Trzeba przyznać, że słuchały się swoich trenerów i dzielnie wykonywały poszczególne ćwiczenia. Niektóre nie były łatwe, ale opiekunowie zrobili wszystko, by zaszczepić w nich sportowego bakcyla. I po wielu uczestnikach widać było, że sport może zostać ich sposobem na życie!

Celem charytatywnego eventu organizowanego przez Fundację K2 Zaborowscy była nie tylko promocja sportu wśród dzieci i młodzieży, ale przede wszystkim wsparcie Henia Maciochy, który choruje na neuroblastomę, czyli jeden z najbardziej złośliwych nowotworów u dzieci. Koszt potrzebny na ratunek Henia to ok. 1,5 mln złotych.- Przez cały dzień rodzice mogli wrzucać pieniądze do specjalnie przygotowanych dla Henia puszek. Co ciekawe, również niektóre dzieci wrzucały swoje oszczędności. To był naprawdę piękny obrazek – mówi Łukasz Zaborowski.

Po wspólnym treningu oraz sesji autografów i zdjęciowej, przyszedł czas na Mecz Gwiazd Koszykówki, w którym udział wzięli trenerzy oraz wielu zaproszonych gości znanych z pierwszych stron gazet. Byli z nami m.in. Szymon Czerwiński (zwycięzca “Masterchefa”), Maksym Ziółkowski, Adrian Gorzycki (znani youtuberzy), Aleksandra Gajewska (była koszykarka), Marcin Wrzosek (zawodnik MMA, były mistrz KSW, obecnie w FAME MMA), raperzy Kali, Janusz Walczuk i Frank Leen, a całą imprezę, oprócz “Kacpy” poprowadził Łukasz “Juras” Jurkowski (były zawodnik MMA, dziś prezenter i komentator Polsatu Sport).

– Jesteśmy bardzo wdzięczni, że tak wiele gwiazd zgodziło się pomóc naszej Fundacji, a przede wszystkim zagrać dla Henia. Każdy bez wahania przyjechał na Białołękę i wspólnie się z nami bawił – dodaje Zaborowski i jednocześnie w imieniu Fundacji K2 dziękuje sponsorom i partnerom: Warsaw Marriott Hotel, w którym odbyła się podsumowująca kolacja oraz Urzędowi Dzielnicy Białołęka.

Pełną galerię z wydarzenia znajdziesz TUTAJ!